Olet täällä

Vapaa-aika

Kulttuuri
Muonion kulttuurielämä on vilkasta, jossa matkailun merkitys on lisääntynyt. Eri järjestöjen ja seurojen toiminta kohdistuu musiikin, teatterin ja muutoinkin esittävän taiteen tekemiseen.

Matkailun tuomat tapahtumat ovat jo maailman laajuisia ja siten hyvinkin merkittäviä. Uusimmista mainittakoon Ruska Rock ja Pianistit Tunturissa.

Elokuva- ja teatteritoiminta on omalta osaltaan tuomassa virikkeitä. Lapin Alueteatterin vierailut Rovaniemeltä tai teatterimatkat Lapin pääkaupunkiin tuovat sopivaa piristettä. Muonion Kinon toiminta on ollut vilkasta aina maailman ensi-illoista lähtien.

Muoniolainen taide on ollut ja varmaan tulee olemaan näkyvää ja arvostettua: Katri Valan tuotanto on saanut ansaittua huomiota. Kuvaamataiteiden edustus on näyttävää kuten myös musiikin puolella hanurinsoiton mestareiden esitykset.

Ulkoilu, liikunta ja aktiviteetit
Muonion liikuntamahdollisuudet ovat vahvasti luonnossa liikkumista. Hiihto on tärkein; onhan lumisen maan aika lokakuulta huhtikuun loppuun. Ensilumen ladut kunnostetaan kirkonkylän ja ympäröivien yritysten käyttöön jo lokakuun lopulla ja kun lumipeite vahvistuu latukilometrit lisääntyvät keskitalven jälkeen yli 200 kilometriin. Tunturi-Lapin latualue, Muonion, Enontekiön, Kittilän ja Kolarin on yli tuhannen kilometriä.

Laskettelu Oloksen kotoisilla ja turvallisilla rinteillä soveltuu erinomaisesti nimenomaan lapsiperheiden lomanviettokohteeksi. Pallas, Ylläs ja Levi ovat vajaan tunnin ajomatkan päässä Olokselta.

Kesäisistä harrastusmahdollisuuksista on kalastus kasvanut merkittävimmäksi. Muonion Lohiviikot on yksi houkuttelevimmista kalastuskilpailuista. Lohijokena Muonion-Torniojoki on viimevuosina antanut hyvän saaliin pyytäjälleen.

Vaellus ja melonta ovat jokien ympäröivässä tunturimaastossa todella upeaa. Reittien vaihtelevuus on vain kunnosta ja varusteista kiinni. Ounas-Pallastunturien maastot kansallispuistossa tai Olos-Ylläsreitti outamailla tarjoaa kaikki mahdollisuudet, joita voi retkeltä odottaa. Muoniojoki ja siihen laskevat sivujoet muodostavat olosuhteet, joista kukin löytää mieleisensä melottavan reitin.

Kuva: Liisa Kuru