Olet täällä

Revontulet hurmasivat sveitsiläisen

Lapin luonto ja rauha lumoavat helposti ulkomaalaisen turistin. Näin kävi myös sveitsiläiselle Thomas Achermannille, joka on asunut Muonion Kutunivassa pari vuotta.

Mikä Lapissa niin viehätti?

– Täällä on aika erilaiset maisemat kuin Sveitsissä. Tästäkin näkyisi hyvällä säällä kaunis tunturi. Täältä löytyy tilaa. Alpit ja Sveitsikin ovat kauniit mutta kansoitetut. Täällä on laajat maisemat ja vähän ihmisiä. Löytyy hiljaisuutta ja avaruutta – ei ole muuta kuin luontoa.

Koska kävit ensimmäisen kerran Lapissa?

– Kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen olen ollut seitsemän, kahdeksan kertaa lomalla Lapissa kymmenen vuoden aikana. Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, tiesin kyllä, missä Lappi on kartalla, mutta en paljon muuta. Se oli sellainen viikon seikkailuloma. Kun keskieurooppalainen tulee Lappiin, siinä käy joko niin, että nyt olen nähnyt sen kaiken tai sitten pohjoisesta tulee pakkomielle, täytyy tulla aina uudestaan. Minä siis kuulun noihin jälkimmäisiin.

– Viimeisen kymmenen vuoden ajan olen matkustellut paljon pohjoisessa, Alaskassa, Kanadassa ja Grönlannissa. Mutta Lapissa on hieno asua, täällä elämisen taso on korkea.

Eli olet päättänyt jäädä tänne?

– Kyllä, niin olen suunnitellut. Olen tuonut koko elämäni tänne. Viime vuonna tuli mahdollisuus tulla tänne ystävän luokse töihin. Työskentelin leipurina talvikauden Levillä. Nyt minulla on täällä Muoniossa oma toiminimi, ja hyödynnän kaikkia ammattejani; olen leipuri-kondiittori, mutta myös valokuvaaja ja it-asiantuntija.

Lapista löytyy paljon kuvattavaa. Mitkä aiheet ovat suosikkejasi?

– Täällä kuvaan paljon maisemia, eläimiä – "wild lifea". Ja tietysti revontulia.

Olet käynyt suomen kielen kurssin. Oliko kieltä helppo oppia?

– Voit kuvitella, että se oli aika hankalaa. Puhun saksaa, italiaa, englantia, vähän ranskaa, mutta kyllä suomen kielen oppiminen on vaikeaa. Se ei ole sukua millekään kielelle, jonka tunnen. Kielioppi on aika vieras, ja on paljon sellaisia sanoja, joissa on vain yksi kirjain eroa, ja ne merkitsevät aivan eri asiaa.

Mikä on kaunein oppimasi suomen kielen sana?

– Ehkä revontuli. Se yhdistyy myös kuvaamiseeni.